fredag 19. oktober 2012

Aktantmodellen og Twilight


Den første filmen i Twilightserien kan fint forklares ut fra aktantmodellen. Objektet i denne filmen er Bella. Mottakeren, Edward er den som får eller kjemper om objektet. Bella har riktignok fri vilje, hun vil jo også ha Edward. Men hennes handlinger er ikke avgjørende i filmen. 

"Giveren" i filmen er dr Cullen. Han aksepterer Bella og lar Edward innlede et forhold til henne. Han inviterer henne inn i familien og muliggjør forholdet deres

Selv om Bella er den det handler mest om i filmen, så vil jeg presentere Edward som subjektet. Han vil ha Bella, men har mange utfordringer. Han sliter også med seg selv i forhold til krefter i ham, siden han faktisk egentlig vil ha blodet hennes. 

Hjelperne til Edward er familien hans, samtidig sliter de også med å ha Bella i huset siden hun er menneske og han er vampyr. Men de forsvarer ham og hjelper ham så godt de kan. Et eksempel på at de beskytter henne er den kjente baseballscena der de "onde" vampyrene kommer, og Edward og de andre snille vampyrene gjør alt for å beskytte henne. 

Motstanderne i denne fortellingen er mange. På en måte er faren til Bella en motstander, til tross for at han vet lite. Han vil jo beskytte datteren. Jake er også en motstander siden han vil ha Bella og prøver å advare henne mot Edward. I tillegg er de slemme vampyrene motstandere siden de vil drepe Bella. 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar